top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJoey DiGangi

Terapie světlem - můj osobní lifehack

Aktualizováno: 12. 3. 2023

Často přemýšlím, jak uchopit propagaci zdraví pozitivním a efektivním způsobem. Konečně se ve společnosti objevil nový směr, který funguje. Jednoduše a pozitivně mění přístup už i mladých lidí ke zdraví. Biohacking. Za mě skvělá cesta, jak udělat ze zdraví a zdravého životního stylu moderní trend, který bude bavit hodně lidí, mladé i ty starší. Prostě jak o sebe pečovat, abychom si prodloužili a zkvalitnili své životy a mohli se věnovat tomu, proč tu každý jsme. Vtipné je, že jde vlastně o principy, které jsou staré tisíce let, fungují, jsou prověřené a jen je někdo uchopil způsobem, který je docela sexy.


Biohacking mimo jiné využívá poměrně dost moderní technologie. Ne všem fandím. Mě z nich ale skutečně oslovila zatím jen jedna. Ta, která vychází ze základního principu života – tam, kde je světlo, je život. Fotobiomodulace neboli terapie světlem.


Jak jsem se dostala k terapii světlem.

Po přečtení několika článků, knih, poslechu pár podcastů, jsem začala koketovat s možností využít pro regeneraci těla terapii světlem. V listopadu 2022 jsem nakonec zakoupila jeden světlený panel MitoHacker 3.0 od @mitolight a zahájili jsme domácí testování hned. Jednak ze zvědavosti, ale také protože při nákupu máte u @mitolight 30 dní na vrácení zboží, pokud nebudete spokojení.


"Teplo i záře vás prostoupí tak, že máte pocit, že se plně oddáváte slunečním paprskům někde daleko na jihu."


Rozhodli jsme se využívat terapii denně 20 minut. Já osobně hned ráno. Vstávám kolem 6:00, dám si studenou sprchu, trochu se protáhnu a šup nasvítit. Je to sakra příjemné se během tmavých rán a dní nahřívat červeným světlem. Teplo i záře vás prostoupí tak, že máte pocit, že se plně oddáváte slunečním paprskům někde daleko na jihu. Takže moje rána začínala velmi pozitivně. A to byl první naprosto zřejmý účinek. Dokonce mě baví tak, že i kdyby to byl jeden jediný benefit, asi by mi to stačilo. Žádná příprava jako např. u sauny, prostě přijdete, zmáčknete čudlík a už si užíváte svou denní dávku. Ano, myslím, je to návykové. Nahřívali jsme se převážně v sedě, muž kombinoval terapii ve stoje i v sedě. Mě se u toho stát nechtělo, brala jsem to jako meditaci, relax. Jenže já dost běhám a jestli si nějaká část mého těla zaslouží regeneraci, tak jsou to právě nohy. A tak přišlo po měsíci další rozhodování.


Jdeme do toho!

Koupili jsme druhý panel Mitohacker 3.0 a stojan, který nám umožňuje horizontální úchyt panelů. Takže dokonalý relax v leže. Přes den toho nasedíme víc než dost. Pohyb a ležení jsou ty správné pozice, které tělu svědčí 😊. Takže my a klienti studia POHNI S LETY si můžeme plně užívat regeneraci a terapii světlem v leže! Je to naprostá pecka! 10 minut na zádech, 10 minut na břiše. Taková prima "opalovačka" 😊, ale bez škodlivého UV záření. V tuto chvíli jsou v ČR jen dvě místa s horizontálním umístěním. Nahřívání nás baví. Chceme nabídnout klientům komfort.


Co to je terapie červeným světlem a jak funguje?

Jedná se o světelné LED diody využívající specifické a ověřené vlnové délky světla, které mají přirozený biostimulační účinek v lidské tkáni. Podobné jako u fotosyntézy rostlin, kdy díky slunečnímu záření dochází k přeměně na energii. V tomto případě tu, kterou potřebují naše buňky na svou plnou funkci a regeneraci. Jednoduše jde o dobíjení baterek.


Dnes je fotobiomodulace považována za standardní cestu regenerace pro mnoho profesionálních sportovních týmů, lékařů. Využívá se v kosmetické branži a mnoho lidí používá terapii světlem ve svých domácnostech. Červené světlo nízké vlnové délky se používá již dlouho jako terapeutická technika k léčbě kožních problémů nebo k eliminaci vrásek a jizev.


Světelné diody produkují světlo specifické vlnové délky (RED a NIR), které podporují buněčný růst a jsou vhodné k léčbě řady onemocnění pokožky. Červené světlo RED o vlnových délkách 620-700 nm se účinně využívá při léčbě známek stárnutí, zvyšuje pružnost pokožky, urychluje hojení. Skvělé účinky má na hojení jizev a strií. Toto světlo také přirozeně zvyšuje hladinu vlastního kolagenu a není třeba suplementace doplňky, které mají nízkou vstřebatelnost. Blízké infračervené světlo NIR o vlnové délce 700-1000 nm pomáhá při regeneraci svalů, šlach. Významně ovlivňuje zdraví mitochondrií, jádra buněk. Pokud ty jsou v kondici, pak můžou tvořit energii a tělo funguje. Zároveň vytváří teplo, které zvyšuje aktivitu buněk, dochází k prokrvení a lepšímu zásobení tkání kyslíkem a živinami.


Jaký je rozdíl mezi infrasaunou a terapií červeným světlem

Infrasauna disponuje širokým rozpětím vlnového spektra. Prohřívá a detoxikuje díky pocení. Generuje především teplo. Zvyšuje imunitu. Terapie LED diodami využívá speficické délky, tělo lépe regeneruje na více úrovních, optimalizuje hladiny hormonů, stimuluje produkci kolagenu, snižuje zánětlivost v těle, ovlivňuje cirkadiánní rytmus a kognitivní funkce.


Jak často a na co používat terapii světlem?

Osobně využíváme terapii denně 20 minut. Máme k dispozici také malou lampu, kterou používáme lokálně. Např. k nahřívání bolavého bříška nebo nohy u dcerky. Dá se použít také pro malé mentální občerstvení během dne. Světlo stimuluje mozkovou aktivitu. Při denním použití stačí 5-20 minut. Pokud nemáte možnost pořídit si vlastní zařízení pro terapii červeným světlem, pak doporučuji najít si místo, kde tuto službu nabízí a docházet minimálně 1xtýdně na 20-40 minut. Účinky je možné pozorovat s delším časovým odstupem 3-6měsíců. Ale ten pozitivní okamžitý je tam vždy.


Jaké jsou účinky terapie světlem – osobní zkušenost

Jedu na tom 4 měsíc, s drobnými výpadky denně 20 min. Pozitivní dojem z nahřátí přetrvává, skvělá dávka energie. Dokonce když náhodou vynechám ranní terapii, ta po obědová je velmi příjemným občerstvením, lepší než káva (tu po obědě už nepiju). Nahřátí během dne je funguje jako dobrý mentální stimul.

Běžně jsou pro mě měsíce prosinec a leden nejnáročnější měsíce v roce. Vždy cítím velkou únavu a vyčerpání. Letos je to jinak. Jestli bych něco určitě vyzdvihla, pak je to skvělý pocit vnitřní vitality. Tohle je pro mě to úplně nejvíc, co mi terapie světlem dává. Těžko se to popisuje, ale je to jako by všechno uvnitř mělo víc energie, jakoby to lépe pracovalo. takový dobře promazaný a fungující systém. Vnímám, že mi to svědčí také jako regenerace po výkonu – u mě především po výběhu (kombinuji s chladovou terapií). Co mi dělá dobře je pohled do zrcadla. Pleť je šťavnatější, zdravější. Možná je to placebo efekt, ale já se fakt cítím skvěle.


Máte-li chuť vyzkoušet si účinky fotobiomodulace, rezervujte si termín terapie.

Pokud jste po přečtení a vyzkoušení zatoužili pořídit si infra panel domů, máme pro vás kupón na 10% slevu pro nákup u Mito light.cz, kteří jako první přinesli terapii světlem ze zahraničí do našich koutů. Při nákupu použijte promo kod: PSL10.


8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page