top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJoey DiGangi

Bolesti nohou a jejich vady mají vliv na celé tělo

Věnovat pozornost chodidlům a postavení dolních končetin je třeba i v případě nevhodného postavení těla, bolesti zad, inkontinence či při řešení diastázy.



Pro většinu lidí je chůze samozřejmou součástí života, které není potřeba věnovat velkou

pozornost. Zajímat se o ni začínáme až ve chvílích, kdy se objeví problémy nebo bolest. Přitom jde o ideální pohyb, na který je tělo perfektně uzpůsobené a prospívá nám. Tedy v případě, že jsou tělo a chodidla v kondici. Postavení těla, způsob došlapu, nastavení pánve či kyčlí určují kondici svalových řetězců napříč celým tělem. Funkční chodidla jsou dobrým základem pro jejich správnou aktivaci a přenos sil do celého těla..


Většina z nás uzavírá svá chodidla do pevné obuvi a tím jim způsobuje značné omezení a funkční změny.

Chodidlo ztrácí schopnost přizpůsobovat se terénu. Boty navíc dokážou vytvořit i ukrýt vady na kráse, jako jsou vbočený palec (hallux), kladívkové prsty, kuří oka a drobná zranění. Jejich význam není rozhodně jen estetický: pokud vás na chodidle něco bolí nebo nefunguje, jak má, začnete hledat způsob, jak citlivému místu ulevit. To pak ovlivňuje přenášení váhy na jiná místa a změnu působení sil. Tím se naruší práce jednotlivých svalových struktur a způsobí problémy na místech, kde bychom je ani nečekali. Dysfunkce nohou někdy brání i návratu těla po porodu do kondice. Nedostatečně aktivní pánevní dno, haluxy, valgózní kotníky je třeba řešit i při terapii diastázy a funkčního středu těla.



Aktivita středu těla úzce souvisí s funkcí chodidel. Např. stažení diastázy lze podpořit cvičením pro zdravé nohy.

Jak fungují zdravá chodidla?

Asi nejjednodušší je přirovnání k pružině: zdravé chodidlo tlumí náraz při došlapu (pružinou je teď klenba chodidla přibližně v jeho středu, která se mírně zhoupne směrem dolů), přenese plynulým zhoupnutím tíhu celého těla směrem k prstům, a ty odrazí nohu vpřed k dalšímu kroku. Důkazem, že všechno funguje, jak má, je, že neslyšíte žádné dupání a i na pohled je chůze pružná a vzpřímená. Pokud se tělo naklání vpřed, chůze je trhaná, skákavá nebo těžkopádná, a hlavně pokud bolí chodidla, stojí za to jim věnovat pozornost a zaměřit se na styl chůze.


Nejde totiž jen o problém chodidla. Bolest palce u nohy nebo přímo vbočený palec (halux valgus), propadlá klenba nebo volné (valgózní) kotníky mají vliv např. na funkci pánevního dna. To je tvořeno soustavou drobných svalů a vazů navázaných na větší svalové skupiny – pánev, kyčle, páteř i dolní končetiny, a pokud dojde někde k narušení, nemůže nic z toho pracovat zcela správně. Funguje to podobně jako stavba budovy: pokud je problém v základech, je otázkou času, kdy se začne hroutit celá konstrukce. Člověk s problémem v chodidlech pak může trpět bolestmi zad, kyčlí i kolen, má chybné držení těla, může to komplikovat i terapii diastázy, souviset s inkontinencí, případně ženy můžou v důsledku problémů v chodidle trápit menstruační bolesti.


Lidé mívají tendenci vnímat různé druhy pohybu jako aktivitu určitých částí těla. Jízda na kole je záležitostí nohou, při plavání zabírají ruce a nohy, pokud lenošíme, pracuje jen hladká svalovina – tedy vesměs orgány. Skutečnost je mnohem složitější a pohyb každého svalu ovlivňuje i celou řadu dalších svalů po celém těle. Nevěříte?


Postavte se a https://labs.wsu.edu/biomechanics/zkuste se zamyslet nad tím, které svaly teď podle vás pracují. Pak se zkuste od chodidel jemně odtlačit – co cítíte? Pak všechno povolte a jen tak se pověste do kyčlí, zvadněte. Teď si představte, že chcete udělat krok vpřed. Cítíte ten rozdíl? Dokážete vnímat, kolik částí těla se do pohybu zapojí?


Pomohou mi barefoot boty?

Než se rozhodnete vyměnit problematické boty za zdravější, třeba barefoot, měli byste vědět, co vaše chodidla a nohy potřebují. Část obtíží, se kterými se naše chodidla potýkají, je totiž způsobená nejen špatnou obuví (ta může zejména za vbočené palce), ale také návyky a pohybovými nešvary získanými napodobováním rodičů či ovlivněné naší tělesnou konstitucí. Volba vhodnější obuvi proto není jediným správným řešením.


Podstatou barefoot bot je, že dávají prostor noze, aby mohla co nejpřirozeněji pracovat.

S tím se pojí ohebná a tenká podrážka, která dovoluje chodidlu vnímat povrch, po kterém kráčí, prsty se mohou volně hýbat a chodidlo pracovat jako pružina, která tlumí nárazy při došlapu a dynamicky vysílá celé tělo vpřed do dalšího kroku. Mějte na paměti, že podrážka takových bot je tenčí, bude tedy dobré došlapovat opatrněji a vědomě.


Tip: Testujete při výběru obuvi pružnost podrážky? Zkuste ji ohnout oběma směry.

Mnoho bot dobře pruží v ohnutí vzhůru (tedy do písmene U), opačný směr může váznout a prsty pak nemají možnost se při odrazu zapřít o zem. Bota musí také poskytovat flexibilitu diagonální – tu otestujete tím, že ji jakoby vyždímete.


Zdravé boty je potřeba doplnit i zdravými pohybovými stereotypy – pokud „šmajdáte“, dupete, bolí vás kolena, kyčle nebo třeba achilovky, barefootové boty vás nespasí a bude potřeba se nohám věnovat více.



Asi mám problém s chodidly – kam se obrátit?

Prvním krokem by měla být konzultace s odborníkem. Poohlédněte se v okolí po fyzioterapeutovi, podologovi nebo pohybovém specialistovi, který se na chodidla specializuje. U nás ve studiu se o vaše nohy postará Richard Vaľa, který je odborníkem na fyzioterapii funkce. Z návštěvy si můžete odnést sadu cviků a doporučení na míru.


Další možností je využití speciálního diagnostického přístroje. Statické vyšetření probíhá na podoskopu, osobně ale preferuji vyšetřit práci chodidel v dynamickém zatížení na speciálním skeneru. Výsledkem vyšetření bývá doporučení vložky s určitou podpůrnou konstrukcí, ideálně na správnou centraci patní kosti. Některé obtíže a jejich řešení můžete podpořit také fyzikální terapií jako jsou lasery, magnety apod.


Klíčovým krokem by měla být péče, kterou svým nohám věnujete vy sami. Kromě dobře zvolené obuvi se zaměřte na stimulaci svých chodidel. Pozor, abyste plosky jen neuvolňovali! Nohy potřebují i správnou aktivaci.

Tipy, jak stimulovat chodidla

  • zakončete sprchování střídáním teplé a studené vody na chodidla/dolní končetiny

  • ujděte bosi část procházky v lese, na louce, polní cestě, u potoka, na břehu řeky…

  • nebojte se si zvyk krátké bosé chůze udržovat i v zimě!

  • pořiďte si domů stimulační (senzomotorické) koberečky, můžete na ně šlapat třeba při čištění zubů

  • namasírujte si každý den ráno nebo večer svá chodidla (rukama nebo s využitím tzv. masážních ježků)

  • pokud se nevyhnete úzkým botám nebo chodidla zatěžujete např. v lyžácích nebo sportovní obuvi, pořiďte si adjustační ponožky

  • naučte se relaxovat a aktivovat svá chodidla vhodnými cviky


Máte zájem o individuální konzultaci s Richardem Vaľou. Napište nám na e-mail na eliska@pohnislety.cz. Uveďte své telefonní číslo a my ozveme se vám zpět.


BONUS: 5% sleva

Pro nákup senzomotorických podložek na www.masaznikoberecky.cz

zadejte kód POHNISLETY5.


V online kurzu ZDRAVÉ TĚLO nejen po porodu se naučíte mnohem více. Cviky pro zdravé kyčle, funkční pánevní dno, diastázu, záda bez bolesti, o chůzi.


56 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page