top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJoey DiGangi

Jak na zdravé nohy

Aktualizováno: 13. 2. 2023

Jak jsou na tom vaše nohy? Trápí vás bolesti nohou? Víte, jak jim ulevit?


Nosí nás celý život, ale my si jich často všimneme teprve ve chvíli, kdy nám dají najevo, že něco není v pořádku, že potřebují pozornost a péči. Ano, naše nohy.

Pokud patříte k lidem, kteří mívají unavená nebo bolestivá chodidla, je dobré to nepodceňovat a co nejdříve o ně začít pečovat. Při prvních známkách únavy nebo bolestí může pomoct krátký odpočinek. Vaše chodidla ocení, když se jim za jejich celodenní práci odvděčíte masáží. Je dobré nezapomínat na prstce a svaly lýtek. Skvělou volbou je otužování chodidel, například krátkou procházkou v mokré trávě, nebo střídavými koupelemi v teplé a studené vodě. Aktivní péče o nohy by měla být samozřejmostí po celý život jako prevence obtíží. Krátce a často aktivně procvičovat a všímat si, zda je cítíte plně a aktivně např. při chůzi či stoji ve frontě.

Jednoduché tipy pro vaše nohy Do každodenní rutiny by určitě měla patřit jednoduchá péče o nohy. Není to nic náročného ani finančně. ani časově. Klíčem je vědomá pozornost, dotek a s ohledem na zátěž vhodná kompenzace, příp. několik drobných cviků - zvlášť tam, kde je to z různých důvodů třeba (deformity, nedostatečná funkce či síla, přetížení sportem, chůze v nevhodné pracovní obuvi), Jako podpůrnou terapii je možné podle konkrétních doporučení využívat adjustační ponožky, senzomotorické koberečky (kod na slevu najdete na konci článku), terapii můžete podpořit specificky také tenkou vložkou do konkrétního typu obuvi a pro konkrétní účel. Cílem vložky by neměla být pasivní podpora klenby pořád a stále, ale podpora postavení patní kosti, aby noha mohla směřovat ke správné funkci a práci. A jen na nějakou určitou dobu nebo aktivitu. Další skvělou a klíčovou volbou je vhodná obuv.

Jak vybrat správnou obuv

První, co musí obuv splňovat je pocit pohodlí. Bohužel tolik let většina z nás nosí nevhodnou a úzkou obuv, že nejsme příliš schopni objevit vhodnou obuv. Správná obuv by měla poskytovat dostatek prostoru pro práci prstců, měla by být větší, protože při došlapu se chodidlo přirozeně prodlouží a nemělo by v obuvi narazit prsty do okraje obuvi. Podešev by měla být dostatečně flexibilní, a to pro podélné stočení paty a přední části vůči sobě - tzv. sešroubování, ale také pro správný odraz by měla bota poskytovat ohebnost špičky směrem dolů. Často bývají barefoot prezentovány naopak, že jsou flexibilní směrem vzhůru! Obuv nemusí být za každou cenu tzv. barefoot. Chůze v takové obuvi je na začátku pro chodidla náročná a je třeba nohu nechat na práci zvykat postupně.


"Vhodné boty vás ale chodit nenaučí! Pouze vám vytvoří prostor. Chůzi a používání chodidel je třeba věnovat extra pozornost."


Kde můžu získat více informací Nově ve studiu POHNI S LETY nabízíme možnost individuálních konzultací s terapeutem, který se věnuje právě správné funkci chodidla. Připravujeme také workshop o chůzi (sledujte nás na IG nebo na FB). Na to, abyste začali věnovat pozornost chodidlům nemusíte čekat až přijdou potíže. Naučte se pečovat o chodidla dříve. Pokud už řešíte nějaké problémy nebo bolesti nohou, pak není na co čekat. Ať je vaše motivace ohledně nohou jakákoli, můžete nám napsat, zaregistrovat se na webu a my se vám ozveme s nabídkou termínu konzultace, kterou vede zkušený terapeut Richarda Vaľa. Kontakt: richard.vala@gmail.com


Máme pro vás malý bonus :-)

5% slevu na nákup masážních koberečků zde pro uplatnění slevy zadejte kod: POHNISLETY5

0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page