top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJoey DiGangi

Báseň o břiše…. Vtáhli, stáhli, ale nevytáhli

Léto léto mé,

břicho mám furt stažené,

v pase přepůlené,

a ploché ne a ne a né.

 

Nedávno na mě vykoukla fotografie, kterou dáma sdílela na sociálních sítích jako výsledek jejího cvičení podle aplikace pod vedením známé osobnosti


V tomto konkrétním případě půjde s největší pravděpodobností o výsledek nesprávného cvičení (příliš mnoho „zkracovaček“). V mnoha dalších případech jde však o nesprávný návyk zatahování bříška. Přeci nebudu mít „vanu“ v tomhle upnutém tričku. A co teprve v plavkách?! Představte si ten stres, celý den na pláži, potřebuji mít „ploché“ břicho, že? No tak ho „zatáhnu“. A je to!


Takové břicho nechcete!


Nevtahujte ani nestahujte břicho! Nepotřebujete ani udělat tisíc zkracovaček, abyste měli pekáč buchet. K pěknému, vytouženě plochému a funkčnímu břichu vám to nepomůže. Stačí, kolik toho přes den „ve zkracovačce“ nasedíme i nastojíme.

Nemusí to však být ani zkracovačka, která vám vykouzlí břicho, které nechcete. Ke stažení břicha dochází i při jiných cvicích. Jde o nesprávné navnímání nebo navedení, příp. kontrolu ze strany lektora. Upřímně, není to úplně snadné ve skupinové lekci toto obsáhnout. A individuálně? Ne všichni v branži trenéru dostatečně chápou a rozumí, a i nám proškoleným chvíli trvá, než na to přijdeme … učíme se praxí.


Volnost ducha v praxi

Solar (tak se horní části břicha také říká) je mimo jiné emočním centrem. Dle TCM jsou játra sídlem vašeho ducha. Jak mu asi takhle bude? V této části břicha jsou uložené důležité orgány – játra, žlučník, žaludek, část střev. A také je zde úpon bránice, hlavního dýchacího svalu.


Jdeme na praktickou část.

Potřebujete obyčejný nafukovací balonek nebo s-ball, přiložte si před své břicho. Pravou rukou zatlačte na horní část balonku (na čelo balonku) a mrkněte se kam se přesunul vzduch a kam směřuje jeho tlak. Už si umíte představit proč máte vyvalenou spodní část bříška? Jak budou fungovat při takovém stlačení stlačení vaše orgány? Jak se do této části může rozvíjet bránice? Jak na vtažené břicho zareaguje vaše pánevní dno?

A teď druhý úkol. Položte pravou ruku na míč(ek) nahoru (simulace bránice), levou ruku pod míček (pánevní dno) a jemně stlačte. Co teď? Cítete to? Vnímáte ten rozdíl?

Tak teď to jen převést do praxe … není to jednoduché.


Takže RUKU NA SOLAR a pracujte na volnosti vašeho ducha, je to první krok ke spokojenosti i s vaším břichem. Jak uvolnit stažené bříško? Dechem a dotekem, napřímením. Stojí za to pochopit a naučit se správné brániční dýchání a vnímat své tělo přes vlastní ruce. Nevíte, jak na to? Zkoušejte, vnímejte a hledejte. Jsou mezi námi šikovní specialisté, kteří vám rádi pomohou a k pěknému břichu cestu ukážou. Vím, není to snadné se v tom množství nabídek zorientovat. Alespoň už tušíte, po čem máte jít. A jaký je druhý krok? O tom zase jindy nebo jinde.


video vysvětlení a nácvik bráničního dechu zde (omluvte kvalitu videa, je to živý vstup a bohužel nedostatečně zajištěné připojení poskytovatele služby, natočíme nové :-))


8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page